La Gomera

din guide Kanarieöarnas eldorado för vandrare

Skogsbränder på La Gomera

Skogsbränder som startade i lördags på La Gomera och La Palma fortsätter. Bägge bränderna är fortfarande aktiva. Fem helikoptrar och två sjöplan bekämpar bränderna på La Gomera. Den spanska industri, energi och turism ministern José Manuel Soria, besökte idag brandplatsen La Gomera med en delegation.

Väderprognosen för La Palma och La Gomera är gynnsamt med lägre temperaturer mindre vind vilket gör brandbekämpning lättare, om man kan lita på prognoserna.

La Gomera klassas som den mest allvarliga av de 2 bränderna som fortfarande är aktiva. Totalt har ca 600 personer blivit evakuerade på ön, det gäller områdena: Alajeró,Vallehermoso y San Sebastián de La Gomera. Branden har två fronter På Gomera och trots ansträngningar för att förhindra branden trängt in i den älskade nationalparken Garajonay som förklarats som världsarv av Unesco. La Palma branden är nu inrringad och klassa som mer eller mindre kontrollerad, alla evakuerade får under dagen komma tillbaka til sina hem.

Två män misstänks för att vara inblandade i de bränder som startade i lördags på La Gomera. Enligt tidningsuppgifter grep Guardia Civil I måndags två män och en tredje person misstänks också vara inblandade i bränderna. En av de gripna lär ha erkänts sig delaktig.  

Bevis har samlats in på de tre platser där bränderna startat vilket skall ha visa att de två männen ska kan vara inblandade. Bränderna på La Gomera började på tre olika platser inom loppet av en timme. Första branden rapporterades in 14.40 på lördag och de andra bränderna vid 15.10 och 15.30.

Bränderna som fortfarande inte är helt slänkta har orsakat stor skada där c:a 3 000 hektar bränts och omkring nio procent av nationalparken påverkats av brändern.

Källa: Canarias7.es